Yoga Stilleri
Yogaist tüm yoga stil ve geleneklerini kucaklayan tek network ağıdır. Yoga stillerinin çok çeşitli olduğu göz önüne alındığında, hangi stilde ve öğretmenle çalışacağınıza karar vermek zor olabilir. Bu yazı, farklı yoga stillerinin özellikleri konusunda size temel bilgileri verebilir.
Asananın Ötesinde
Yoga basit bir çalışmanın çok daha ötesindedir. Asanaları, enerji ve nefes çalışmalarını (pranayama), meditasyonu, müziği, felsefeyi ve diğer yaklaşımları içerir. Hatha Yoga belli bir yoga stiliyle özdeşleştirilse de, aslında asana ve pranayamayı içeren yoganın fiziksel boyutunu ifade eder.
Hatha Yoga sınıfları asana ve diğer öğretileri içerir. Hatha Yoga’nın uygulanan ve öğretilen çok çeşitli stilleri vardır. Her stilin kendine özgü özellikleri vardır.
Meditasyon tüm yoga stillerinde ve geleneklerinde önemli bir yer tutsa da, yoganın en az anlaşılan yönüdür. Kişinin düşüncelerini aşması ve zihnini özgür bırakma sanatı ve bilimi olan meditasyon, nefes farkındalığını, mantra söylemeyi ve hareketi içerir. Bazıları için, uygulamanın kalbidir, diğerleri için ise asanaların tamamlayıcısı olarak dersin başında ya da sonunda yapılır.
İnsanlar yoga yapmaya fitness, stres yönetimi, fiziksel ve duygusal acıdan özgürleşmek gibi çok farklı nedenlerle gelirler. Motivasyonları ne olursa olsun, bir çoğu yoganın meditasyonla birlikte hayatlarında daha derin ve ruhani bir yere varmalarına yardımcı olduğu görüşünde hemfikirdir.
Çağdaş Hatta Yoga Stilleri
Yoganın günümüze uzanan binlerce yıllık yolculuğunda, Hatha Yoga da dönüşüm geçirmiştir. En önemli uyarlamalar son yüzyılda batılı öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere yapılmıştır. Aşağıda sözü geçenler Hatha Yoga’nın en çok bilinen stilleridir. B.K.S Iyengar, K. Pattabhi Jois, Indra Devi, Shri Krishnamacharya gibi en bilinen Yoga ustalarının batıda çok ilgi gören Hatha Yoga rönesansını başlattıkları söylenebilir.
Ananda Yoga
Paramahansa Yogananda’nın öğretisinden doğmuştur ve öğrencisi Swami Kriyananda tarafından geliştirilmiştir. Ananda Yoga, öğrenciyi meditasyona hazırlayan bir stildir. Ayırt edici özelliği asanalarla yapılan olumlamalardır. İlk 1917’de geliştirilen Yogananda’nın enerjetik egzersizlerini içerir. Bu egzersizler bilinçli olarak bedendeki enerjiyi(yaşam gücünü) farklı organ ve eklemlere yönlendiren bir çalışmadır. Merkezi Nevada Kaliforniya’dadır.
Anusara Yoga
Sanskrit dilinde, anlamı ‘zerafetle akmak’, akışta olmak’ ya da ‘kalbinin sesini dinlemek’ olan bu stil 1997 yılında John Friend tarafından kurulmuştur.
Anusara Yoga ( anu = ahenk, sara = akış ) dünyayı ve kendimizi olduğumuz gibi kabul edip, sevgiyle ve keyif alarak hareket ederek uygulanan bir sistem olarak ortaya çıkmıştır.
Duruş, Hiza ve Akış üçlüsü, Anusara Yoga’nın temelini oluşturur.
Asthanga Yoga
1916 yılında doğan Ashtanga Yoga kurucusu Pattabhi Jois, istekli öğrencilere, Hindistan’ın Mysore şehrindeki yoga okulunda eğitim vermiştir. Shri Krishnamacharya’nın en iyi öğrencilerinden biri olan Pattabhi Jois’e Asthanga Yoga asana serileri ustası Krishnamacharya tarafından öğretilmiştir.
Patanjali’nin sekiz basamaklı yolu teorik olarak bu stilin de özünü oluşturmakla birlikte bir Hatha Yoga stili olarak Asthanga Yoga, Patanjali tarafından ünlü Yoga Sutralar’ında sistemleştirilmiş ve sekiz basamaklı yol anlamına gelen Ashtanga dan farklıdır.
Bikram Yoga
Bikram Choudhury tarafından öğretilen bir stildir. Hollywood yıldızlarının eğitmeni olarak nam salan Bikram Choudhury, San Francisco ve Tokyo gibi dünyanın değişik yerlerinin yanısıra Bombay’da Hindistan Yoga Okulu’nda eğitim vermektedir. 100-110 derecede ısıtılmış bir odada 26 asananın standart bir seride yapıldığı bir sistemdir. Çok canlandırıcı olan bu yaklaşımda, öğrencilerin fiziksel güç olarak belli bir seviyede olmaları beklenir.
Integral Yoga
Hindistan ünlü Swami Sivananda Rishikesh’in öğrencisi Swami Satchidananda tarafından geliştirilmiştir. Swami Satchidananda toplum önüne ilk çıkışını İkinci Dünya Savaşı sonrası kuşağa om mantrası söyleterek yapmış ve yıllar içinde binlerce öğrenciye ulaşmıştır. İsminin de vaat ettiği üzere stil zihin-bedenin farklı özelliklerini asana kombinasyonları, nefes teknikleri, derin gevşeme ve meditasyonla birleştirir. İntegral Yoga’nın merkezi Virginia’da Buckingham şehrinde Satchinanda Ashramı’dır ve dünya çapında kırk şubesi vardır.
Iyengar Yoga
Hatha Yoga’nın en tanınmış yaklaşımlarından biri olan Iyengar Yoga, Shri Krishnamacharya’nın kayınbiraderi B.K.S Iyengar tarafından kurulmuştur. Bu stil performansa dayalıdır. Yastık, kemer, askı, tahta blog ve kum torbası gibi çeşitli desteklerin kullanımıyla özdeşleşmiştir.Bu güne kadar binlerce eğitmen yetiştirmiş olan BKS Iyengar şu anda Hindistan'nın Pune şehrinde karısı Ramammani'ye adanmış Enstitüde çalışmalarını sürdürmekdedir. 94 yaşına yeni giren BKS Iyengar'in yoga metodu dünyada en çok kullanılan metodlardandır ve kitabı "Light on Yoga' tüm yoga biçimlerince kullanılan en detaylı kılavuz olarak kabul görür.
Kundalini Yoga
Kundalini Yoga ve Meditasyon Tekniği Sikh Dharma Ustası da olan Yogi Bhajan tarafından 1969 yılında Amerika'ya getirilerek dünyaca tanınması sağlanılmış Teknik bir yogadır. Teknik yoga belli zaman dilimleri içinde uygulanan asana, pranayam, vücut kilitleri, mantra ve mudraları kapyasan kriyalardan oluşmuştur. Uygulanan teknik ile Kundalini (kozmik enerjisi) nin omurgada ve chakra enerji merkezlerinden yükselerek, enerji ve hava kanallarının açılmasıyla fiziksel, zihinsel, duygusal ve ruhsal bedenlerin şifalanması gerçekleşirken, bireye derin farkındalık getirir. Bu özellikleri ile, güçlü bir sinir ve dengeli bir hormonal sistemi ile daha sağlıklı ve dayanıklı bir beden, kendi içsel bilgeliği ve sonsuzluğu ile temas etmiş daha dengeli bir zihinsel yapı, farkındalığı artmış daha doyumlu bir psikoloji ve daha neşeli bir ruh halini gerçekleştirebilen bir terapi yogasıdır. 1969 yılında Amerika’ya gelen yogi Bhajan, Kurduğu 3HO ( Healthy, Happy, Holy) ve KRI (Kundalini Research Institute) aracılığıyle 2004 yılında fiziksel bedenini terkedene kadar binlerce eğitmen yetiştirmiştir.
Kripalu Yoga
Kripalvananda’nın ilham kaynağı olduğu ve öğrencisi Yogi Amrit Desai’nin geliştirdiği Kripalu Yoga Batılı öğrencilerin ihtiyaçlarına göre şekillenmiş üç evreli bir stildir. İlk evresinde doğru duruş, nefesin düzenlenmesi ve hareket önemlidir ve asanalarda kısa süre durulur. İkinci evrede uygulamanın içine meditasyon dahil edilir ve asanalarda kalış süresi uzatılır. Son evrede ise asana uygulaması ‘hareket içindeki meditasyon’ a dönüşür. Kripalu Yoga birçok eğitmen tarafından öğretilmekle birlikte, Massachusetts Lenox’taki Kripalu merkezinde yeni başlayan ve ileri seviyedeki öğrenciler için farklı sınıflar, workshoplar ve yoga kampları düzenlenir.
Sivananda Yoga
Swami Sivananda ve öğrencisi Swami Vishnudevananda‘nın geliştirdiği bir yoga stilidir. Montreal’deki Sivananda Yoga Vedanta Merkezi 1959 yılında kurulmuştur. Sivananda 6000 in üzerinde eğitmen yetiştirmiştir, birçok yerde merkezi vardır. Bu stil 12 asanalık bir seriyi, güneşe selam serisini, nefes tekniklerini, gevşeme ve mantra söylemeyi içerir.
Viniyoga
Shri Krishnamacharya tarafından geliştirilen ve oğlu T.K.V. Desikachar tarafından sürdürülen bir yaklaşımdır. Bu yaklaşımın okulu Hindistan’da, Madras’tadır.
Viniyoga, akış ya da vinyasa-krama adı verilen serilerle çalışılır. Pozlar bir ideal formu vurgulayarak değil, kişinin bireysel ihtiyaçları ve kapasitesi gözetilerek yapılır. Nefes çalışmaları Viniyoga’nın önemli bir bölümünü oluşturur. Nefes, asana duruşlarıyla koordineli olarak çalışılır.
Amaca Özel Yoga
Yoga; hamileler, yetişkinler, çocuklar, hayati hastalıklara sahip olanlar ve kronik rahatsızlıklardan müzdarip olan kişilere özel olarak farklı grupların ihtiyacına yönelik olarak uyarlanabilir. Bu gruplarla çalışacak eğitmenlerin özel bir eğitim almaları gerekir.
Ruhsal Gelişime Yönelik Yoga
Hatha Yoga özünde fiziksel iyilik olduğu kadar öncelikle ruhsal gelişme için bir araçtır. Yoga uygulamasının ruhani boyutu üzerinde duran modern stiller daha yavaş hareket etme eğilimindedirler ve çoğunlukla meditasyonu da kapsarlar.
Yoga Terapi
Yoga terapi sağlık sorunu yaşayan kişilere durumlarını kontrol edebilmeleri, belirtileri azaltmaları, dengelerini bulmaları, canlılıklarını geliştirebilmeleri ve hastalığa karşı tutumlarını değiştirebilmelerini sağlayabilmeleri amacıyla uyarlanmış bir yoga stilidir.